• Sviatosť Eucharistie, prvé sv. prijímanie

          • Dňa 16. februára, v kostole Blumentál, po náležitej príprave pod vedením duchovného otca našej školy vdp. Ivana Slepčana, po prvý krát prijal sväté prijímanie náš študent I. GDMPS triedy Simon Dugovič.

            Počas tejto slávnosti pokrstený obnovuje svoje krstné sľuby, zrieka sa hriechu, pokušení a Zlého, vyznáva vieru v Trojjediného Boha, Cirkev a večný život, a prejaví túžbu nasledovať Ježiša Krista. Na znak toho pristupuje ku sviatosti zmierenia, a plne sa zúčastňuje na svätej omši. To znamená po prvý krát prijíma  sväté prijímanie, čiže Eucharistiu.

            Simonovi prajeme, aby Eucharistia bola v jeho živote vždy posilou pre duchovný rast a mal vedomie, že sa môže vždy spoliehať na Pána Ježiša, ktorý ho bude v Eucharistii sprevádzať po celý život.

          • Exkurzia v Dóme sv. Martina

          • Začiatkom februára pedagógovia a študenti našej školy s radosťou prijali pozvanie duchovného správcu Katedrály – Dómu sv. Martina, otca Petra Slepčana, navštíviť a viac spoznať túto historickú pokladnicu Cirkvi.

            Katedrála – Dóm svätého Martina je najväčším a najvýznamnejším chrámom Bratislavy, výnimočná gotická dominanta nášho hlavného mesta. Takmer tristo rokov v ňom korunovali uhorských panovníkov vrátane Márie Terézie a dodnes sa tu každoročne konajú Korunovačné slávnosti.

            Otec Peter sa nám venoval slovom – odborným výkladom a sprevádzaním celou katedrálou. Sprostredkoval nám aj stretnutie s mladým organistom Mgr. art. Danielom Gabčom, ktorý okrem odborného výkladu o organe v nás zanechal umelecký zážitok z vypočutia chrámovej hudby na tomto hudobnom nástroji.

            Toto pozvanie, ktoré sme prijali aj v rámci aktivít podporujúcich medzipredmetové vzťahy – Katolícke náboženstvo, Slovenský jazyk a Dejepis, nás duchovne obohatilo. Duchovnému správcovi Katedrály – Dómu sv. Martina, otcovi Petrovi, vyjadrujeme vďaku za túto možnosť návštevy.

          • Požehnané a pokojné Vianočné sviatky

          • Prajeme všetkým našim žiakom a ich rodinám, všetkým našim priateľom a ľuďom dobrej vôle, požehnané a pokojné Vianočné sviatky. Nech sám Ježiš svetlom svojho narodenia prežaruje všednosť Vašich domovov a všednosť Vašich dní, nech zaseje vo Vašich srdciach lásku a múdrosť, aby ste všade prinášali pokoj a radosť. Nech každý okamih Vášho života vnímate ako dar, a tak sa stanete darom pre druhých. Prajme si navzájom a vyprosujme, aby nás počas nového roka sprevádzalo pevné zdravie a Božie požehnanie.

          • Deň otvorených dverí na VŠVU

          • Žiaci prvého a druhého ročníka odboru počítačovej grafiky sa 16.12.2022 zúčastnili DOD (Zimný prieskum) na VŠVU, kde boli otvorené niektoré ateliéry a vystavené práce študentov za posledný semester. Žiaci mali možnosť vidieť niekoľko ateliérov fotografie, ateliér počítačovej grafiky, animačnej tvorby, tvorba dizajnu kníh a obálok a tvorba reklamných materiálov ako skutočné zákazky od rôznych firiem. Nakoniec dostali žiaci informácie o prijímacích skúškach, portfóliu, ktoré by museli odovzdať ako prihlášku a o potrebe konzultácií aspoň rok pred podaním prihlášky.

          • Mikuláš na našej škole

          • Svätý Mikuláš dnes navštívil aj našu školu, porozprával študentom o sebe, rozdal sladkosti a pripomenul im, aby aj oni nezabúdali byť štedrí k iným.

          • Sviatok svätého Mikuláša

          • Prajeme všetkým štedrosť svätého Mikuláša, vnímavé srdce pre potreby iných, úprimnú detskú radosť z prijímania darov a radosť dospelých z obdarúvania. Nech aj my svojou dobrotou a štedrosťou svedčíme o Bohu, ktorý jediný je prameň všetkého dobra.

          • Vyučovanie 8.12.2022

          • Odborný výcvik bude prebiehať do 12:40 hod.

             

            Po skončení vyučovania budú mať pedagogickí zamestnanci školy duchovnú obnovu v kaplnke od 13:15 hod.

             

          • Komunita Cenacolo

          • Komunitu Cenacolo sme mali možnosť opäť navštíviť 24.11.2022, kde nás sprevádzali jej dvaja členovia (Dávid a Roman). Informovali nás nielen o histórii a živote komunity, ale predovšetkým sa podelili s nami o svoje svedectvá, o životnej ceste so závislosťou a rozhodnutím zmeniť svoj život.

            Komunita Cenacolo je kresťanské združenie, ktoré prijíma všetkých, ktorí sú túžiaci zmeniť svoj život - narkomani, gembleri, alkoholici, bezdomovci, ľudia bez zmyslu života. Všetci títo nachádzajú pochopenie, lásku, objatie, priateľstvo i prácu, pod ochrannými krídlami komunity Cenacolo. Komunita  je postavená na troch základných pilieroch: na modlitbe, práci a priateľstve. „Naša Komunita nie je liečebňa, ale škola lásky a života“. Komunita Cenacolo má viac ako 30 spoločenstiev po celom svete, na Slovensku je v Kráľovej pri Senci.

          • Juraj Práger

          • Juraj Práger koncom novembra opäť navštívil našu školu, stretol sa so študentmi, porozprával im o svojom živote a samozrejme odpovedal aj na ich zvedavé otázky. Juraj je nezvyčajným nevidiacim. Jeho chuť do života, optimizmus a láska k všetkému novému a nepoznanému, a aj jeho prístup k životu sú inšpiráciou pre nás všetkých. Jeho veľkou láskou je šport, tandemová cyklistika, lyžovanie či horolezectvo. Ako nevidiaci dokázal zdolať nielen Kriváň, Gerlachovský štít a zvládnuť aj najvyšší vrchol Mont Blanc, kde preukázal svoju odvahu, silu a bojovnosť. Porozprával nám aj o svojej viere a vzťahu k Bohu, o tom, že ako „inak obdarený“ denne preukazuje lásku a vďačnosť Bohu za svoj život a za všetko v ňom.